Istoric Date Generale Ziua Comunei Fotbal Carte De Telefon Prietenie Investitie

Halmeu , Halmi , oras , comuna , localitate , primaria , primarie , scoala , educatie , spiritualitate , biserica , biserici , reformat , catolic , ortodox , adventist , camin cultural , gradinita , casa de copii , administratie , cultura , afaceri , carte de telefon , fotbal , campionat , echipa de aur , minicampionat , sarbatoare , ziua comunei , istorie , toponimie , atestare documentara , geografie , asezare geografica , relief , clima , hidrografie , vegetatie , raul Tur , vegetatie , flora , fauna , populatie , locuitori , statistica , sate , nationalitate , sex , religie , atestare documentara , prietenie , St Marcel Les Valence , Franta , France , Apeldoorn , Olanda , Holland , Ingoldingen , Germania , Deutschland , investitie , oferta , capsuni , struguri , vita de vie

 

Administratia

 
>> tipul de asezare >
>> organizarea administrativa >
Geografie
Populatia
Educatia
Spiritualitate
Localitatea Halmeu este centrul administrativ al comunei ce-i poarta numele si de care apartin alte sase localitati: Porumbesti, Cidreag, Mesteacan, Dabolt, Babesti si Halmeu Vii

. Documentele atesta ca Halmeu, Porumbesti, Cidreag si Babesti s-au format pe domenii feudale inca din secolul al 13-lea, iar Mesteacan si Halmeu Vii s-au format dupa Primul Razboi Mondial, fiind catune ale satului Halmeu pana in data de 1 ianuarie 1956

 
 

Tipul de asezare

 
   
 
 
 
 

Fiind formata din sapte asezari distincte, aceste localitati se individualizeaza prin mai multe tipuri de asezari si anume:

- de tip concentrat, cu o strada principala, casele asezate la strada si cu strazi care se desprind din strada principala. Extinderea satului se face prin constructii si deschidere de strazi noi. Aici se incadreaza satele Halmeu, Porumbesti si Mesteacan;

- de tip liniar, doar cu o strada principala. Satul se dezvolta in lungul strazii principale. Acest tip de asezare este specific satelor Babesti si Dabolt;

- de tip risipit, este categoria de asezari in care se incadreaza Halmeu Vii. Aici nu se poate delimita vatra satului, casele fiind raspandite pe toata suprafata satului si sunt despartite intre ele prin gradini cu vie si livezi.

 
 
   
 

Organizarea administrativa

 
 
Organizarea administrativa
 
 

Conducerea administrativa a comunei Halmeu este organizata astfel: Consiliul Local, ca autoritate deliberativa, format din 17 consilieri si primar ca autoritate executiva. Functiile de conducere din cadrul primariei sunt: primar, viceprimar si secretar.

Personalul primariei se compune din functionari publici si personal contractual, compartimentat pe urmatoarele servicii mai importante: Serviciul de stare civila, Contabilitate, Compartimentul agricol, Serviciul de asistenta sociala, .

În cadrul Serviciului de asistenta sociala, înfiintata în 10.02.2000, sunt monitorizati asistentii personali ai bolnavilor încadrati în gradul “grav” de invaliditate. Tot aici functioneaza serviciul de autoritate tutelara si se asigura venitul minim garantat pentru familii si persoane singure cu venituri mici si fara venit. Alta atributie al acestui serviciu este de a primi publicul în scopul de a orienta si informa pe cei interesati în solutionarea cererilor cu privire la acordarea prestatiilor de asistenta sociala.

Alt serviciu este Serviciul public de gospodarire comunala, înfiintata în data de 25.02.1998.

 

Paza împotriva incendiilor este asigurata de Serviciul public de pompieri, din data de 26.05.1998, data înfiintarii acestuia.

Tot în sediul primariei Halmeu functioneaza birourile de Consultanta agricola si Camera agricola condusi de ingineri agronomi. Aceste birouri au importanta foarte mare deoarece populatia comunei se întretine, în mare parte, din venitul realizat din agricultura si
pot obtine îndrumari si sfaturi utile în acest domeniu. Tot prin aceste birouri se afla despre noutatile reformatoare din agricultura.

Comuna Halmeu nu are judecatorie comunala, desi în trecut a avut, în cladirea fostei judecatorii functioneaza scoala generala de I-IV clase.
Paza bunurilor locuitorilor comunei este asigurata prin Serviciul de paza a bunurilor cetatenilor, care functioneaza tot în cadrul primariei si a fost înfiintata în data de 27.08.1998.

Ocrotirea sanatatii se realizeaza prin trei Cabinete medicale individuale, cu trei medici si cadre sanitare. Doua cabinete functioneaza în satul Halmeu, în doua schimburi si unul la iesrea din satul Porumbesti si aproape de satul Cidreag pentru ca si locuitorii aflati la cea mai mare distanta sa beneficeze de asistenta medicala.
Medicamentele si produsele necesare mentinerii sanatatii se pot procura din farmacia privata, bine dotata.

Pe raza comunei functioneaza un Oficiu Postal si o Agentie. Oficiul Postal Halmeu apartine de Oficiul Postal Satu Mare si este în subordinea Directiei Regionale de Posta Cluj Napoca. Functioneaza cu un diriginte de posta, doua oficiante si trei factori postali. Factorii postali lucreaza în satele Halmeu, Mesteacan, Dabolt, Babesti. In satul Porumbesti functioneaza o agentie cu o angajata.Comuna beneficiaza de retea telefonica digitala, avand acoperire pentru sistemele CONEX, ORANGE, G.S.M. Fiecare sat are telefon public cu cartela.
In comuna Halmeu, lânga Primarie, are sediul Postul de Politie Halmeu, institutia specializata a statului, condusa de un agent sef principal de Politie si patru lucratori. Atributii principale: apara viata, integritatea corporala si libertatea personala, proprietatea privata si publica, celelalte drepturi si si interese legitime ale cetatenilor si ale comunitatii, aplica masuri de mentinere a ordinii si linistii publice, a sigurantei cetateanului, de prevenire si combaterea fenomenului infractional, supravegheaza si controleaza circulatia pe drumurile publice. Tine evidenta nominala a cetatenilor români cu obligatie militara din comuna Halmeu.
   
 
Made by Cristian NEMES chris_nemes@gmx.de
 
Harta comunei Halmeu